A klíma szerelés, vagy telepítés alatt általában a klímaberendezések egységeinek felszerelését, a berendezés installálását, beüzemelését értjük. Az alábbiakban részletesebben a klíma szerelést és a klíma készülék kiválasztásában kívánunk segítséget nyújtani.

 

 Mielőtt elköteleződne egy termék, márka, vagy egy technikai kivitel mellett lényeges, hogy a felhasználás módja, az ingatlan adottságai és a rendelkezésre álló anyagi erőforrás alapján átgondolja és meghatározza a felhasználáshoz legoptimálisabb eszköz beszerzését. Néhány fontos szempont a kiválasztáshoz:

 

 a klíma méretezése: az ingatlan fekvése, a határoló falszerkezet hőszigetelő képessége, a nyílászárok minősége, az üvegfelületek mérete, a helységben használt hő termelő eszközök, az ott tartózkodó személyek száma, a helységben tartandó hőmérséklet stb. alapján fontos elkészíteni az ingatlan hő technikai számítását hűtés - és fűtés - üzemmódra. A számítás alapján elkerülhetjük a túl vagy az alulméretezés. Az egyik többlet költséget, míg a másik a funkció elégtelen működését eredményezi, vagyis értelmetlenné teszi a beruházást.

 

 a funkció: a mai korszerű klímaberendezések már nemcsak hűtésre, de fűtési üzemre is alternatívát nyújtanak az egyéb elektromos, de még gáz fűtés tartós kiváltására is. Egy magas COP-val (jósági fokkal) rendelkező hatékony klímaberendezés (hőszivattyú) egy átlagos gáz fűtés esetében 10-50% megtakarítást is jelenthet. Ezért ha az ember klíma beszerelésére adja a fejét, célszerű ezt a lehetőséget is alaposabban megvizsgálni. Miért ne kapjuk vissza a klíma szerelés eszköz és díj költségét a fűtésszámlából?

 

 technikai kivitel: ON-OFF, vagy inverteres kompresszorral szerelt klímaegységet válasszunk? Az inverteres klímaberendezések változó tömegárammal fokozatmentesen szabályozzák a beltéri egységen leadott teljesítmény mértékét, míg a hagyományos ON-OFF kompresszorral szerelt egység maximum teljesítménnyel működve ki-be kapcsolgatva éri el a megfelelő teljesítményt. Az inverteres berendezés energiatakarékosabb kivitel, finomabb szabályzásával zajkomfort, és fogyasztás tekintetében is felülmúlja elődjét, mégsem biztos, hogy minden körülmény között van jelentősége minden ügyfél számára. Egy folyamatos használat mellett (pl. iroda, otthoni munka stb.) mindenképen, de amennyiben a felhasználás csak egy esti 2-3 órás üzemre szűkül, úgy nem biztos, hogy megtérül a két technikai különbség között jelentkező árdifferencia.

 

 minőség: sajnos erre is igaz a mondás, mely szerint a gazdagok tudnak olcsón vásárolni. Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy egy 50-70 ezer forintos eszközzel szemben dupla, netán tripla áron vásároljunk berendezést. Pedig az az olcsóbb! Az alacsony kategóriás klíma berendezéseket nem véletlenül hívják eldobhatónak. Ezekhez a berendezésekhez nincs, vagy nagyon korlátozott mennyiségben van alkatrész. Sokszor a behozott (néhány ezer) klíma mennyiségének az 5-10%-t tartja meg a forgalmazó javítóalkatrésznek. Ha ez elfogy, és ez már a garanciális kötelezettség alatt elkopik, nem találunk alkatrészt a berendezéshez. Így akár egy egyszerűbb meghibásodás esetén is cserére kényszerülhetünk. Vagyis ha hozzáadom az újabb berendezés árát, a  régi klíma leszerelés és az új klíma szerelés, beépítés költségeit már egy magasabb kategóriás egység beszerzési áránál vagyunk. A megbízhatóbb klímakészülék által biztosított alacsony zajhatás, megbízható minőség, külső megjelenés, légtisztító, párásító funkció, 20-50%-os energia megtakarítás stb. már csak grátisz. A magasabb kategóriás klímaberendezések 10-15 éven keresztül megbízhatóan szolgálnak bennünket.

 

 klíma szerelése jogi szempontból: a homlokzatra történő kültéri egységek felszerelését az építési hatóság építési engedélyhez köti. Társasház esetében a lakók 4/5-s támogatása is szükséges. Az építési engedély nélkül felszerelt kültéri egységeket az építési hatóság leszereltetheti és elrendelheti az eredeti helyzet visszaállítását. Műemlék épület esetében újabb engedélyek szükségesek hozzá. Valószínűleg a felszerelt klímaberendezések elenyésző száma rendelkezik építési engedéllyel, de ez nem fog minket vigasztalni, amennyiben ebből kellemetlenségeink származnak. Felszerelés előtt informálódjon!

 

 klíma szerelésre jogosult személy: a klímaberendezéseket zöldkártyával (hűtőközeg kezelésére jogosító hatósági engedély) rendelkező szakember szerelhet. Az elmúlt években dömpingszerű képzés volt tapasztalható, ami a mai állapothoz vezetett, vagyis a klíma szerelésénél maximum a focihoz értenek többen. Érdemes tesztelni a klímaszerelő, vagy a klíma szereléssel megbízandó cég szakmai felkészültségét.

 

 Felelősség, megbízhatóság, bizalom:  egy megbízhatóbb, technikailag modernebb készülék vásárlása esetén nem célszerű a klíma beszerelésének kérdését egyetlen, vagyis anyagi szempont szerint eldönteni. Miért is? A felszerelés során keletkezhetnek károk, hiszen vésés, fúrás, faláttörés a legnagyobb körültekintés mellett is hordoz magában kockázatot. Fontos szempont, hogy az említett cég az alkalmazottai által okozott károkért anyagi felelősséget vállaljon. Kellemetlen, ha pont nekünk fúrnak el egy elektromos, régi házak esetében egyéb fontos vezetéket, hiszen a falszkennerek sem tévedhetetlenek. A felelősségvállaláson túl fontos, hogy egy jó minőségű berendezést 10-15 évig használni fogunk. Vagyis a klíma felszerelésénél előnyt - kedvezményt - jelenthet, ha egyazon cégtől vásároltuk az eszközt is, míg a későbbi javíttatások szempontjánál előnyt jelenthet, ha ugyan az a cég szerelte fel és tartotta karban. Mivel ez egy hosszabbtávú együttműködést jelent, szerencsés, ha az ember több szempont szerint hozza meg a döntését.

 

 a helyreállítás: a klíma beszerelése, mint a gépészeti beavatkozások többsége bontással, porral és egyéb kellemetlenséggel jár. Ezeket a kellemetlenségeket az állagmegóvás jegyében a lelkiismeretes munkán felül takarással, por elszívással lehet enyhíteni, de hazugság lenne azt állítani, hogy ez egy észrevétlen esemény a család életében. Az állagmegóváson felül fontos kérdés, hogy az említett cég a bontással kapcsolatos munkálatokat mennyire állítja helyre, vagyis az eredeti helyzethez szükség lesz e egyéb szakember közreműködésére. Erről is informálódjunk, hogy teljes képet kaphassunk a szolgáltatásról.

 

 A fentiekből is kitűnhet, hogy összetett dolog egy épület, lakás, vagy lakóház klimatizálását optimálisan és költséghatékonyan összeállítani. Nem is feltétlenül kell ezzel egyedül szembenéznie. A legalkalmasabb eszköz kiválasztásához és rendszerének szakszerű megtervezéséhez vegye igénybe díjtalan felmérési szolgáltatásunkat és használja munkatársaink szakmai felkészültségét. Az ingyenes felmérés  során olyan szempontokat ismerhet meg, mely a későbbi döntésében nagy segítséget nyújthat, és ezzel semmilyen elköteleződést nem vállal. Mit veszíthet? Csak nyerhet rajta!

 

 

Nyitvatartás

clock retro red 48Telefonos ügyfélszolgálat és
személyesen a szervizünkben


Hérfőtől-Péntekig: 8:00 - 16:30
Hétvégén: Zárva

user headset 48
Elérhetőség: +36-1-470-4000