KERÁMIA FŐZŐLAP ÜVEGKERÁMIA ANYAGA TULAJDONSÁGAI

Sokakban vetődik fel a kérdés, ha egy kerámialapos főzőlapot lát működni, hogy a kerámial főzőlapnak milyen mechanikai tulajdonsága van, hogy nem törik össze a tele edény alatt, és nem reped meg, pedig több száz °C fokra hevítjük főzés közben. Hát röviden ez egy olyan anyag, mely az üveg és a kerámia között helyezkedik el, és szabályozott kristályosítással készül. Az így kapott anyag – üvegkerámia lap - kiválóan ellenáll a gyors és ismétlődő hőmérsékletváltozásnak, és a 800, de akár az 1000 °C fokot is elviseli. Erős mechanikai tulajdonságai ellenére az üvegkerámiát is el lehet törni, vagyis hegyes, de akár tompa tárgy is meg tudja repeszteni, például egy, a főzőfelület fölé felakasztott dísz kerámia bögre kellő magasságból való ráejtésével. Azért a kerámialap a normál használat mellett teljesen megbízható, tapasztalataim alapján pl. egy embert is kibír, ha rááll (90kg-os kollégánk alatt nem tört össze, aki addig oldalazott a konyhapulton, hogy nem vette észre, hogy már hosszú percek óta azon topog… :-) ). A hővezetési együtthatója alacsony, ami azt jelenti, hogy a főzőzónák környezetében átforrósodik ugyan, de kevésbé, mint egy lemezből hajtott zománcos, vagy egyéb főzőlap szerelőlapja. Az üvegkerámia, szinte átlátszó, áttetsző, de akár elkészíthető átlátszatlan, vagy színezett kivitelben is. A világos üvegkerámia átengedi az infravörös hullámhosszt, így a kerámialapos felület alá a hagyományos főzőlap mellett lehet infravörös, vagy indukciós lapot is elhelyezni, de gyakorta használják gáz főzőlapok alá is. Meg kell említeni a kerámialapok egyik nagy ellenségét, a cukrot, mely a kifutott étel esetén kagylós kipattogzásokat okoz a felületből. Ez nem annyira műszakilag, mint esztétikailag okoz bosszúságot a tulajdonosoknak, akik drágán vásárolt kerámia főzőfelületjük ezen elváltozásával már semmit nem tudnak akkor kezdeni.

És azoknak, akiket nem csak felületesen érdekel a kerámia főzőlap tulajdonságai részleteiben:

Az üvegkerámia anyagok

Az üvegkerámia anyagok tulajdonságaikat tekintve átmenetet képeznek az üvegek és a kerámiák között. Az üvegkerámiáknak van amorf halmazállapota, és egy vagy több kristályos állapota. Szabályozott kristályosítás nevű eljárással készülnek, szemben a spontán kristályosodással, ami általában nemkívánatos az üveggyártásban. Az üvegkerámiák általában 30 % és 90 % [m/m] -os kristályossági fokkal rendelkeznek, és egy sor érdekes thermomechanikai jellemzővel rendelkező anyagot képeznek.

Az üvegkerámiák gyártása két lépésben történik, az elsőben üveg készül egy üveggyártási folyamattal, lehűtéssel, majd a második lépésben visszahevítik azt. A második hőkezelés folyamán az üveg részben kristályosodik. Sok esetben az alapösszetételhez magképző szerek is hozzáadásra kerülnek. Ezek a magképző szerek segítik és szabályozzák a kristályosodási folyamatot. Mivel általában az üvegkerámiákat nem nyomják és színterezik, ezért a szinterezett kerámiáktól eltérően az üvegkerámián nincsenek pórusok.

Nagy választéka létezik az üvegkerámia rendszereknek, pl. a Li2O x Al2O3 x nSiO2-Rendszer (LAS-Rendszer), a MgO x Al2O3 x nSiO2-Rendszer (MAS-Rendszer), a ZnO x Al2O3 x nSiO2-Rendszer (ZAS-Rendszer), a lítium-diszilikát és a megmunkálható üvegkerámiák melyeknek a Phlogopite rendszer szolgál alapjául.

LAS Rendszer

A kereskedelmileg legjelentősebb rendszer a  Li2O x Al2O3 x nSiO2-Rendszer (LAS-Rendszer). LAS-rendszer alatt főleg egy lítium-, szilikon-, és alumínium-oxidok keverékét értjük, melyekhez további összetevőket, például üvegformáló szereket, mintNa2O, K2O, CaO, és finomító szereket adnak. Magképző szerként főleg cirkónium (IV)-oxid és titánium (IV)-oxid kombinációja szolgál. Ezt a fontos rendszert először Hummel, és Smoke tanulmányozta.

A kristályosítás után a domináns kristály-állapot ebben a típusú üvegkerámiában egy magas kvarctartalmú szilárd oldat (mkszo). Amennyiben az üvegkerámiát egy még intenzívebb hőkezelésnek vetjük alá, ez a mkszo átalakul egy keatit szilárd oldattá (kszo) amit néha helytelenül beta-spodumene-nek hívnak. Ez az átalalkulás nem reverzibilis és rekonstruktív, ami azt jelenti, hogy a kötések a kristályszerkezetben felbomlanak, és újak jönnek létre. Ennek ellenére ez a két új kristály halmazállapot nagyon hasonló struktúrát mutat ahhoz, amit a Li mutatott.

A legérdekesebb tulajdonságaik ezeknek az üvegkristályoknak a thermomechanikai tulajdonságaik. Egy LAS rendszerű üvegkerámia egy mechanikusan erős anyag és ellen tud állni ismételt és gyors hőmérsékletváltozásoknak is, egészen 800-1000 celsius-fokig. A domináns kristályos fázisa a LAS-üvegkerámiáknak az mkszo, erősen negatív hőtágulási együtthatóval rendelkezik, a keatite szilárd oldatnak még mindig negatív hőtágulási együtthatója  van, de sokkal magasabb, mint a mkszo-nak.

Ezek a negatív hőtágulási együtthatói az üvegkerámia kristályos halmazállapotának pont az ellenkezője az üvegnek. Ezen halmazállapotok arányának szabályzásával a kész kompozitok hőtágulási együtthatói széles skálán mozoghatnak. Manapság az üvegkerámia alkalmazási területein nagyon alacsony, vagy akár nulla hőtágulási együttható a kívánatos. Lehetséges azonban negatív hőtágulási együttható elérése is, ami azt jelenti, hogy ellentétben az agyagok többségével, ez a fajta üveg-kerámia hő közlésekor nem kitágul, hanem összehúzódik.


Egy bizonyos ponton, általában 60 és 80 [m/m]%-os kristályosságnál a két együttható kiegyensúlyozódik úgy, hogy az üvegkerámia, mint egész, olyan hőtágulási együtthatóval rendelkezik, ami nagyon közel áll a nullához. Ugyancsak, amikor az üvegkerámiákat interfészként használják a hőtágulási együtthatójukat hozzá lehet igazítani ahhoz az anyagéhoz, amihez hozzá lesznek illesztve.


Az LAS üvegkerámiát eredetileg tükrök, valamint csillagászati teleszkópok állványainak gyártásához fejlesztették ki, de végül mégiscsak a háztartásokban kötött ki, és széles körben ismertté és elterjedtté mint a főzőfelületek és edények, sütőformák vagy mint magas teljesítményű fényszórók és digitális projektorok alapanyaga vált.

Főzőlapok javítása itt: http://szerviz.emax.hu/Fozolap-Szerviz-Javitas-Szereles-Alkatresz/


Főzőfelületek

 A LAS-rendszerű üvegkerámia egy mechanikusan ellenálló anyag és a gyors és ismétlődő hőmérségkletváltozásnak kiválóan ellenáll. Ennek ellenére azért nem teljesen törhetetlen, mivel mégiscsak az üveghez és kerámiához hasonlóan törékeny anyag. Ha a főzőfelület kemény, de akár tompa anyag általi ütésnek van kitéve (mint például ráeső teli konzervdoboz, vagy más nehéz dolog) az bizony kárt tehet a főzőfelületben.

Ugyanakkor, nagyon alacsony a hővezetési együtthatója, és majdnem teljesen átlátszóra lehet gyártani, ami átengedi az infravörös hullámhosszúságot is. Ránézésre az üvegkerámia lehet átlátszó, áttetsző, vagy átlátszatlan, sőt akár színezett is.

haztartasi gep szerviz
 

Háztartási Gép

Cégünk a háztartási gépek minden szegmensébe biztosít szakképzett szerelőt, hívja munkatársunkat bizalommal!

nagykonyhai gep szerviz
 

Nagykonyhai Gép

Professzionális partnereink részére nagykonyhai és Vendéglátóipari területen egyedi igényeket is kielégítünk.

klima szerviz
 

Légkondícionáló Gépek

A splitklímáktól a professzionális megoldásokig, a  multisplit gépektől a folyadékhűtőkig keressen megoldások miatt!

hotarolos kalyha szerviz
 

Fűtéstechnikai Gép

Hőtárolós kályha, hőszivattyú, gázkonvektor
javításával kapcsolatos problémáira is
megoldást javaslunk

Nyitvatartás

clock retro red 48Telefonos ügyfélszolgálat és
személyesen a szervizünkben


Hérfőtől-Péntekig: 8:00 - 16:30
Hétvégén: Zárva

user headset 48
Elérhetőség: +36-1-470-4000